Fra første spadetak til åpning av Sjøtveit Båthavn

Her i vår dagbok kan du følge med på hva som har skjedd i planleggingsfasen - fra vi startet utgravingen - og frem til vi kunne feire med storstilt åpningsfest. Når du skroller nedover siden går du tilbake i tid og du kan følge med fra starten.

Håper du vil kose deg med å se hvordan båthavna tar form og etter hvert blir til en perle øverst i Tinnsjøen. I vårt fotogalleri kan du se enda flere bilder...... 

Sjøtveit Båthavn's historie

10.02.2009 ble det holdt åpent møte på Austbygde Bakeri. 

Et par lokale ildsjeler og grunneierne Silje og Oddgeir Sjøtveit ønsket å få klarlagt interesse rundt det å etablere en båthavn i Austbygde.

Det ble på dette møte satt sammen en arbeidsgruppe, bestående av Inge Strand, Dagfinn Lien, Bjørn Berg, Johannes Lurås, Stig Flåta og Geir Olav Luraas. Oddgeir Sjøtveit deltok ved behov. 
Første oppgave for arbeidsgruppa var å skaffe penger, slik at en kunne starte reguleringsarbeid av det aktuelle området. En del lokale bedrifter, samt et 40 talls personer bidro til at Arkitekt Olav Lundesgaard kunne starte reguleringsarbeidet. 

De neste 3 årene var hovedoppgaven for arbeidsgruppa å skaffe finansiering av prosjektet. De som trodde på båthavn var Austbygde Utviklingslag og prosjekt Bygde Kans som sponset 100.000,- kr. Dette kom godt med i planprosessen. I tillegg hadde et antall interesserte sponset en liten inngangssum som samtidig gav forkjøpsrett til båtplass. 

Etter flere negative svar på økonomisk bistand fra Tinn Kommune, og Øst Telemarken Brukseierforening, sto arbeidsgruppa høsten 2011 ved et veiskille. Enten satse videre, eller gi opp!!
Gruppa valgte å jobbe videre. Johannes Lurås og Stig Flåta valgte å trekke seg ut, og Tore Lien ble med for å gjøre en innsats.

Da ØTB i juni 2012 besluttet å gi tilskudd på kr. 1,5 mill ga dette inspirasjon til at også Tinns Politikere ga et tilskudd på kr. 1,25 mill.
Jubelen stod i taket, og brikkene falt etter dette på plass. Nå begynte snøballen å rulle.....

6. mars 2013

Den første gravemaskin kommer kjørende forbi bolighusene på Sjøtveit. Setter kursen mot Tinnsjøen og er klar for å sette skuffen i isen. Første spadetak kan man vel kalle det - uansett størrelsen på spaden. 

23. mars 2013

Nå begynner man å kunne se konturene av båthavna. På bildet ses 2 anleggsmaskiner, men hele 3 maskiner har vært i sving på samme tid. Gutta fra Br. Alseth fikk en ekstra jobb med å fjerne is før selve gravearbeidet kunne begynne. Nå må de stå på for å komme lengst mulig før vårflommen og høy vandstand i Tinnsjøen. 

15. april 2013

Bassenget begynner å ta form og det er flotte bassengkanter med stein ned mot vannet. Etter påske har det vært høy aktivitet fra morgen til kveld og på det meste har 9 maskiner vært i sving på samme tid. Her har vært graving, flytting av masse og sortering av stein. Moloen har blitt bygget opp og det er laget fin avgrensning ut mot Tinnsjøen og inn mot bassenget. Alt er datastyrt og arbeidet utføres med stor presisjon. 

15. april 2013 - informasjonsmøte

Det ble avholdt åpent møte på Dølehalle 15.april for bort imot 40 deltakere. Her ble det informert om historie, fremdrift og status for Sjøtveit Båthavn  - presentert av Geir Olav. I tillegg ble det gjort rede for vedtekter og retningslinjer for kjøp av båtplass. Det ble signert kontrakter og så langt er det solgt 50 av 70 båtplasser. 

 

22.04.13.

 

   

 Mellom disse to bilder er det bare 1 måned og 2 dager. - og i mellomtiden har det også vært påske. 

Er det rart at en nesten mister pusten og blir både rørt og ydmyk. 

Om alt går etter planen kan flytebrygga være på plass i løpet av den neste måneds tid. 

Se flere bilder i Fotogalleriet.....

Fint besøk i Båthavna. Nicolai Østhus fra Øst Telemarkens Brukseierforening kom overraskende på befaring. Tror han var veldig fornøyd med det han fikk se. Her sammen med Bjørn Berg, Johannes Alseth og Tore Lien

01.05.13.

Den lille øya i midten blir mindre og mindre....

I dag er det 1. mai. Til mandagen er det nøyaktig 2 måneder siden den første gravemaskin kjørte ned til Sjøtveit og begynte å fjerne is før gravingen kunne begynne. Nå ser vi at bassenget er nesten ferdig gravd og i løpet av ikke så veldig mange dager vil Tinnsjø-vann flomme inn i båthavna. Da gjenstår det å "plastre" litt mer med stein ut mot Tinnsjøen og i retning Sandviken. Fra toppen av moloen til bunnen av bassenget er det 6 meter og det påregnes at vannstanden varierer med ca. 4 meter. Moloen er ganske bred og langstrakt, så en kan neppe forestille seg hvor mye masse og stein det er flyttet på i løpet av disse 2 måneder. 2 store steinrøyser langs Moganveien har gått med til å fore bassengkantene og nå går en gravemaskin løs på steinrøys nr. 3. Da gjenstår å pynte på området innenfor båthavna og få opp steinbord, benker og belysning. Alt skal falle inn i naturen på en fin måte slik at det blir vakre omgivelser for både båthavn og campingplass. 

08.05.13.

Nå begynner det heldigvis å skje litt mer enn bare graving. Her ankommer båtbrygga. 

13.05.13.

Dette var en bra dag.... Det gjøres klart for støping av nedkjøringsrampe - brygga er montert og i morgen er det planer om begynne åpning ut mot Tinnsjøen. Endelig blir det blått vann i båthavna... og så solgte vi forresten 3 båtplasser i dag - bare 8 igjen.

16.05.13.

Torleif, Hilde, Dagfinn og Inge feirer den første båten i båthavna. Vet ikke helt hvem som er mest stolt...

I dag er den gråeste og våteste dagen i Tinn på nesten 10 år. Vannet flommer over, det har gått flere ras og veier har vært stengt. Men Br. Alseth hadde kontroll på båthavna og i dag ble det gjort siste finish på moloen og innseilingen ble åpnet. 

Som den første kunne sjølveste Oppsynsmannen Torleif Strand kjøre båten sin inn i båthavna hvor han ble ønsket velkommen med blomster. Datter Hilde var også på plass og sønnen Inge var styrmann. Det var en stolt båteier som kunne fortøye båten ved brygga som første mann. 

21.05.13.

Det er grått og trist i været. Man kan ikke akkurat si "stilhet før stormen" men heller "stilhet før regnet". Alle venter på neste regnskyll og ennå mer flom. Tinnsjøen er allerede et stykke over høyeste vannstand og det er meldt ca. 100 mm regn i løpet av de neste par døgn. Vannet står langt inn på campingplassen - helt inn til veien som går ned til båthavna. Br. Alseth har jobbet med å justere og sikre moloen med mer masse og stein. 

På tross av været har det møtt en dugnadsgjeng på ca. 15 som nå jobber med å montere utriggere slik at det er klart til fortøyning av flere båter. Herlig at folk stiller opp og viser dugnadsånd. Dette viser hvor stort engasjementet er i bygda og hvor mye man ser frem til at anlegget blir ferdig. 

29.05.13.

Det nærmer seg midsommer og den store dagen for den offisielle åpning av Sjøtveit Båthavn (se siden: Dette skjer...)

65 personer har allerede sikret seg en båtplass og dermed er det bare 5 igjen (se siden: Båtplasser) - Dette har gått over all forventning.

Når båtplassene ble lagt ut for salg, var de fortrinnsvis forbeholdt folk fra Tinn eller med tilknytning til Tinn. 

11 av båtplasseierne bor utenfor kommunen på Østlandet, men har enten hytte, familie eller annen relasjon til Tinn.

7 personer er fra Rjukan/Atrå/Hovin mens hele 47 personer er fra Austbygde. 

Det er tankevekkende at et slikt prosjekt får så mange personer til å skaffe seg båt. Ganske vist har enkelte hatt en liten båt liggende på stranda, men de fleste har skaffet seg litt større båter enn bare en liten jolle og mange har liten erfaring med båtliv fra før. Noen få har hatt en båt som de har måttet sjøsette hver gang de hadde lyst på tur, men dette har selvsagt begrenset båtlivet noe. 

Hva kan dette fortelle oss ? Jo dette var et virkelig etterlengtet tiltak som har igangsatt stor entusiasme, engasjement og dugnadsånd og det er ingen tvil om at nye relasjoner vil bli knyttet. Dette har blitt et nytt samlingspunkt i bygda. 

Båtene ligger allerede på rekke og rad ved den nye brygga. Men noen båtplasser vil nok forbli tomme en liten stund, da noen velger å tenke seg om og vurdere hvilken type båt de skal kjøpe seg - og kanskje vente på det helt riktige tilbud. 

Uansett er båtplasseierne velkommen i båthavna og er en naturlig del av miljøet. Og like koselig er det å se mange turgåere på moloen. 

20.06.13.

Det er dagen før dagen... Nesten dagen før 17.mai og julaften - bare litt større....

Dagen før åpning av båthavna. 

Mer enn 4 års arbeid er fullført. Søknad etter søknad.... avslag etter avslag.... og til slutt ble tålmodigheten belønnet. Jobben kunne begynne og nå er det gjort. Båthavna er en realitet - en perle i hjørnet av Tinnsjøen. Et sosialt treffpunkt for bygda og en mulighet for båtliv og mer bruk av Tinnsjøen. Alle 70 plasser er solgt og mange båter ligger allerede langs brygga. 

Her avsluttes denne dagbok som har handlet om båthavnas tilblivelse - graving, montering, anleggsarbeid og finnpuss med flotte detaljer og fasiliteter. 

I morgen er en epoke slutt og en ny epoke begynner. I en blogg her på hjemmesiden vil dere kunne følge med i livet på Sjøtveit og i Båthavna. 

Se flere bilder i Fotogalleriet....

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.05 | 23:41

Dejlige billeder fra Tinnsøen. Vi håber på en fin sommer, og mange fisk. Forventet ankomst 28.maj, sidst på dagen.
Hilsen fra danskerne.

...
03.11 | 10:46

Tusind tak.
Hilsen Helle

...
02.11 | 17:32

Hej Helle. Jeg skal prøve at lægge en forespørgsel ud på vores facebookside. Der er også en bådhavn på Mæl som ligger ved dalen ind til Rjukan. Prøver der også.

...
02.11 | 11:59

Vi er et dansk tv-hold, der kommer til Tinnsjøen slut november for at filme for Discovery Channel. I den forbindelse søker vi en liten seilbåt. Kan I hjælpe?

...
Du liker denne siden